6 iulie 2020

„Noblesse oblige”… profesioniștii; amatorii să se califice (și-n Etică!)… și-apoi să ridice pretenții


„Originea nobilă obligă la un comportament onorabil; privilegiul implică responsabilitate!” (Oxford English Dictionary) 

Sigur, după tipul și conceptul solicitării alăturate – mai atipică (să nu zic superficială dinadins ori, mai rău… suspectă prin lipsa oricărui indiciu despre solicitant din politețe măcar dacă nu și din respect când legea are lacune!) –

am înteles la prima citire subestimarea pt. „autoritatea publică locală” adică pt. oricare serviciu subordonat birocratic (dar nu și pt. unul eventual de „îngrijire și igienizare” dacă s-ar preta chiar bugetarii cei atât de mult invidiați, huliți și disprețuiți!);

la a doua citire însa am înțeles mai mult: și că… indicând doar o adresa de mail pt. răspuns – e o provocare (nesemnată olograf!) dar că trebuie s-o decodez… și-am aflat că domnu-i consilier, un fel de consilier; sigur – apoi etapa următoare: sondare pe internet… să deduc nivelul personalității din nivelul de popularitate care deocamdată-i scăzut dar în construcție și probabil cu potențial! 
Și altă provocare, tot în subsidiar – „în speranța unui răspuns favorabil” dinspre funcționari superficiali și frivoli cum suntem percepuți…  aici e „cheia”:
favorabil e să răspundem principial ori… să ne (auto)executam silit (!) – adică să ne punem cenușă în cap cu smerenie?!

Și tot pe gânduri stau: după o asemenea solicitare cu avertisment indirect, „ de informații, în baza legii 544/2001… și în termenul legal”! –

răspunsul (optim) ar putea fi tot atât de sec și-anume că „pe teritoriul UAT TM nu avem date oficiale cu privire la subiect”, 

sau acesta (nefavorabil doar pt. partea Primăriei – după cum anticipez că-s așteptările!) respectiv că „asemenea celorlalte culte / parohii din raza UAT TM care-și administrează cimitirul specific iar întreținerea curentă o fac aparținătorii! – recomandăm, pe cale de consecință, după modelul de bună practică menționat mai sus (și asimilat de fiecare confesiune ca tradiție ancestrală intimă), să  vă gândiți la această posibilitate.” Nota Bene: contactați Federația comunităților evreiești din România pt. evidența amănuntelor de gen și zonă!!!

Oricum, ăsta nu-i subiect de campanie politică – spun (și) pt. terți din perspectiva vreunei inspirații precoce (sau infantilă?) și cu-atât mai mult pt. progresiștii care n-au decât viitor! Și-totuși: oare de-aci-ncep  dacă ăsta-i actul Nr. 1? Intreb pt. un prieten :) 

Dar da: aș spera din tot sufletul să-i inspire pe ceilalți preoți și enoriași – să aspire și ei (dacă s-ar forța acest precedent), să aspire deci la „îngrijirea și igienizarea mormintelor de către Primărie”… iar până atunci – să se gândească eventual ce culoare să aibă florile, băncile, lumina nocturnă, cum și unde să cadă úmbrele (!), tipul copacilor, nivelul gazonului etc! Uite că până acum nu mi-ar fi trecut prin cap că, cimitirele ar putea deveni parcuri… – asimilate cu statut ambivalent în domeniul public al localităților – adică dincolo de lacrimi și nostalgii să ne și tragem sufletul... cugetând pe banul public! 

O cugetare care se impune cu necesitate: cum naiba Personalitățile monumentale care au consacrat prin jertfă Națiunea în Țara ei de-a lungul secolelor și i-au deschis orizontul cu viitor – trebuie anihilate în favoarea renașterii Anonimilor adormiți civil (că doar nu-s victime de război și nici eroi) de cu peste 75 de ani în urmă?! Păi... 
de ce s-ar odihni dac-ar mai putea fi resuscitate și refolosite politic niște pietre funerare (care întâmplător sau nu  în determinarea de față, au fost evrei la vremea lor)?! Sigur, despre ceilalți, cetățeni oarecare, de secole, care zac  fie unii sub alții rânduri-rânduri până azi, fie se ridică spre cer și prin regenerarea vegetației în „cimitirele vechi” abandonate / părăsite – pe cine interesează?! 
Dacă asta-i tendința (acelorași!) – după demolarea statuilor-simbol ale unora să (re)animăm cimitirele civile ale altora – atunci suntem în cădere liberă… în hăul Istoriei (ceea ce chiar cred, în caz particular – după toate indiciile trădării din interior respectiv a preparativelor survenite politically correct de-a lungul eternei noastre tranziții)! 

Și apropo: în virtutea dreptului necondiționat al oricui la „informație de interes public” de unde știm dacă persoana în cauza aceasta este sau nu cine pretinde (cu tot ce poate decurge ulterior de aici – inclusiv nerecunoașterea solicitării dacă tot nu e semnată!)?  

Am despicat firul în patru? L-am despicat... și-aș mai putea: trebuia deja să stie „consilierul” aspirant  că dacă cimitirele nu-s declarate (de proprietar, dacă au!) în Registrul agricol nu pot figura la Primărie „ca atare” însă... de ce să nu-i satisfacă cineva interesul, respectiv să-i servească informația gata culeasă „la pas” prin satele-cartier? Să căutăm (re)surse „bătrâne” de informație, să pozăm eventual... – tot în baza legii 544/2001? Și-apoi... asemenea solicitare „totalitară”! și merită! În virtutea dreptului la „informație de interes public”  în acest caz ori în astfel de situație ești liber și-i recomandat să-ți faci propria călătorie inițiatică (chiar și în scop politic)! 

Pe de altă parte, și-n general, cine eventual forțează (fie și subliminal) și exploatează „discriminarea pozitivă” este rasist... că altfel nu s-ar revendica dintr-o minoritate (oricare și de orice fel) sau n-ar solicita ceva „special” și exclusiv doar în numele unora... dacă cei mulți nu-l determină prin inechitate, asuprire etc. – da?! Dar oricum, asta se-ntâmplă doar dacă răsfeți complexații și frustrații – ceea ce se probează la noi prin toleranță fără principii!  
Umanitatea n-are etnie, religie ori sex; umanitatea este umanitate și-atât adică-i... CARACTER! Și poate fi reciproc... Avantajos! 

Și ca să nu mă suspectați de rea-credință – vă trimit la un articol, de cu 10 ani în urmă public aici (dar mult mai vechi pe unde am semnalat cu el!)… ca să vedeți că și pe noi ne interesează – dar „echidistant” față de toate confesiunile, adică nu în detrimentul cuiva… și admiteți măcar, prin deducție, fie și pt. că „Iisus s-a născut evreu” – NE PASA ȘI NOUĂ TUTUROR CELORLALȚI: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.