31 ianuarie 2020

(3) „Sate în genunchi”. Rocada între pioni:


„Sate în genunchi” 

„o luptă cu umbrele
o bătaie lungă și sângeroasă
un amurg peste toate lucrurile…” (Gavril BÂLE)

Rocada între pioni: Piumal şi Amahinda – pe de o parte; pe de alta parte... – locurile-s vacante 

[(Au plecat ai noștri și vin ai altora – ce nu-i clar? Că Diaspora noastră nu doar că nu se întoarce – dar își asigură viitorul copiilor... tot p-acolo?! Deci... adio viitor „tradițional” – da' nu-i vorbă, că ai noștri de asta au și fugit... însă refuzăm co/incidența cu adevărul: sărăcia mulțimii-i „conservată” de unelte primitive, nu știu cum să vă mai spun... că oamenii au obosit, și tânjesc și ei să prindă secolul tehnologiei – cu țarina lor, cu vacă cu tot și cu păsările din bătătură – și nu știu cum, ori nu pot că n-au cu ce... și-o iau razna peste hotare și pustiul s-alege de tot și toate, adică... pârloagă lângă pârloagă lângă pârloagă... și doar bălăriile-i mai învăluie pe cei rămași – pe cei rămași să constate cât de depășiți de situație sunt și neajutorați, și să se resemneze... din prea mare deznădejde și că lor „le-a trecut vremea” să le mai poată fi bine... – așa că... „măcar copiii”, și copiii copiilor apoi!)
Sigur, articolul acesta (vezi link) m-a determinat să-mi re/amintesc iar și iar cauzele pe care le incriminez. Apoi după ce-am văzut și comentariile la Scrisoarea deschisă către Diaspora de Primarul meu – mi-am dat seama cum încep oamenii să-și învingă frustrarea doar după ce pleacă, și să recunoască... că au migrat acolo unde totu-i pus la punct și funcționează ca pe roate, adică... la alt nivel cu oameni cu tot:
de-acum lumea a 2-a nu doar aspiră; că face loc celeilalte, care aspira și ea la rândul ei – ce mai contează?! Contează că 30 de ani aici s-au „cultivat” individualitățile și-au devenit precedent în rostogol „de sus in jos”; conteazămasa vrea și ea „nivel de trai” nu doar să se uite peste gard; contează că dacă s-au simțit ignorați au hălăduit până i-a băgat cineva în seama și „i-a pus in valoare” dacă inițiativă (privată ori altfel!!!) nu pot avea toți, sau... dacă unora libera-inițiativă le-a fost întreruptă cu două-trei generații în urmă cu-avere cu tot și n-au mai reușit s-o-nnădească și nici nu i-a ajutat cineva (și pe unii si pe ceilalți), cineva pus pe funcții pt. asta în slujba Statului… convinși apoi că „statul în Stat”sunt ei și degeaba! Acum, doar câte trei trandafiri răzleți pe-ici-pe-colo, unii rebeli ori răzvrătiți chiar, nu mai sunt suficienți pt. o primăvară ca la Praga... ori, mai mult – pt. „o țară ca afară” cât mai curând posibil; dar... Doamne-ferește-ne de-o primăvară arabă (și-ntr-un fel și-n altul), comunitară ori globală – după cât de pregătite-s hoardele pt. asta (adică periculos de… îndoctrinate)! Cât pt. locurile de munca de-aici și de peste tot la noi... iată ce vulnerabilități urmează după toate probabilitățile logice:] 

„Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală... Aş vrea să le zic oamenilor că nu mai suntem în Evul Mediu. Suntem în 2020 şi cred că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni. Nici nu înţeleg comportamentul anti-uman de care dau dovadă şi ce au împotriva acestor oameni... care sunt la fel ca noi,... care vor să trăiască. În Sri Lanka câştigă 60 de dolari, aici la noi salariul minim înseamnă foarte mulţi bani pentru ei.” (patronatul)
„Cum mergem noi în alte ţări, aşa vin şi ei... Mă întreb dacă le-ar conveni să îi trimită şi pe ei acasă.” (angajat)
„Acesta e doar începutul, vor veni și alții ca ei, și fiind bărbați, au și niște nevoi, Dumnezeu știe de ce pot fi capabili, vrem să impiedicăm asta.” (un localnic)
Unul dintre ei este catolic, celălalt budist şi au venit în România să îşi ajute familia.
„Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranţa noastră.” (preotul)


*
Trebuie să-i deprinzi cu conștiința; conștiența de sine – vine din instinctul de autoconservare… Că altfel, fiecare își asumă ce poate duce! Am mai zis: câți ani ai trăit în România – atâția ți se datorează dar... ai abandonat-o?! Unii și-au luat câmpii iar alții-i bat… în zadar!

*

Chiar „Degeaba 30!”? Informația este (la) putere… asa ca n-aveți decât să perseverați, să discerneți… ca să vă salvați. Fiecare pe cont propriu – c-așa-i în democrație și ne plaaace… să credem că suntem liberi însă eliberarea-i perpetuă după cum și dictatura se regenerează mereu…  

***

ALTe ARTICOLe - PE ACEEAȘI TEMĂ: 

https://jurnalism-corespondenta-publica.blogspot.com/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.