17 octombrie 2018

Ion SIUGARIU - inedit



„În timpul celui de-al doilea Război Mondial, un ofițer român trimitea o poezie la redacția revistei Gândul Nostru, secțiunea "Scrisori de pe front". Nu știu dacă a fost publicată sau nu, originalul este la mine în colecție.
Acest ofițer avea să cadă la datorie la 1 februarie 1945, în timpul luptelor pentru eliberarea localității Brezno, din Slovacia.
În memoria acestui erou, autoritățile slovace decid, în 2015, să numească podul nou construit la intrarea in localitate, după numele său. La acea dată, un funcționar din cadrul ambasadei României la Bratislava, s-a opus acestui demers, justificând autorităților slovace că ofițerul român ar fi fost membru al mișcării legionare. Ulterior, s-a dovedit că informațiile au fost greșite. Urmare gafei diplomatului român, atât imaginea României, precum și cea a eroului Ion Siugariu, căci despre el este vorba, au fost pătate.
Vezi articole in Cotidianul și Gazeta de Maramures ”





Si unde au aparut noutatile: pe pg. de fb. retromil 

Cui alegea sa (se) incredinteze, Ion Șiugariu, si cu cine rezona in „Gândul nostru” - aici despre  Teodor Mihadaș 
si aici https://alexandrupetria.wordpress.com/tag/teohar-mihadas/ - scris Teohar...

NOTA: De edificat daca aici e vorba despre fiul Teohar Mihadaș - inafara similitudinii dintre... gânduri (firi, temperamente) - caci primul apare si Teodor si Teohar in surse iar celalalt - alt Teohar, contemporan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.