7 iulie 2018

Noi si Ceilalti sau... Impreuna? Orasul nostru - de-a lungul vremii

Cautam mai multe surse pt. subiectul „Jan Hus” - complementar la Istoricul orasului Tautii-Magheraus. Mi-am propus postarea - in Slovacia, cand am remarcat personajul expus in galeria mentorilor confesionali, in Liceul Evanghelic din Tisovec. Ce legatura are Jan Hus cu istoricul orasului nostru - asta-i intrebarea? Dezvolt! Si de ce-l evoc acum? Pt. ca tocmai am descoperit ca a fost ars pe rug in 6 iulie 1415.
Dupa ce (re)vedeti istoricul atasat... si daca acceptati ca valida rostogolirea de-a lungul timpului (intre limbi, culturi si etnii diferite) a denumirii localitatii „Tautii” de azi... la plural, articulat sau nu - este logica si analogia respectiv denumirea „Valea Toutului” din Baita - ca „vale a slovacului”, parau care te duce(!) in amonte conform sugestiei... si asemanarii cu relieful slovac (deal-muntos, impadurit). Mai aveam o sursa cu geneza Tautiului (sau Tautilor?) - de felul ca maghiarii au numit localitatea dupa husitii (de la Jan Hus) din Boemia, refugiati pe malul raului Miszt, si ca in anul 1490 se scria Toutfalu - însemnând „sat de slovaci” - generat de apelativul in limba maghiara pt. acestia.

Pe de alta parte, in aceasta postare veti gasi subiectul Jan Hus „exploatat” in „chei” diferite. Sigur, nu asta a fost intentia mea, si nici subiectul postarii - dar este prea la-ndemana si foarte evidenta manipularea - sa nu o evidentiez... si, prin urmare, sa nu va recomand, in general, surse multiple - inaintea unei concluzii!
Veti deduce cum manipularea, prin omisiune in acest caz, este „controlata” de emitenti. Ce-i mai rau - ca toate sursele „civile” (si-s majoritatea!) omit ceea ce-am (sub)inteles f. interesant dintr-o singura sursa, si-aceea... „pocaita”! Vedeti cat de subiectivi (complexati si plini de prejudecati) suntem - daca subconstientul ne stabileste „echidistanta” fata de informatia „de facto” - prin... filtrul confesiunii proprii? Vedeti cum omitem - ca sa influentam? Si vedeti cat de dezinformati putem fi? De aceea trebuie „cercetate” contrariile - in pespectiva unei opinii...
Oricum, nu suntem singuri si nici cei mai buni - ceea ce inseamna implicit c-am fost si noi p-aci pe undeva... ca doar „Dumnezeu iubeste lemnul si spatiile mici” - nu?! Si, culmea, de-„ai nostri” zic... s-o luam indarat - dar asta-i alta „cheie”, alt „registru” si alt subiect!

*

Deci ce scrie
WKP (singura sursa care da 15 iulie ca data a mortii) -
https://ro.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus
https://ro.wikipedia.org/w…/Defenestra%C8%9Biile_de_la_Praga
presa locala (de MM) - http://www.gazetademaramures.ro/jan-hus-reformatorul-ceh-al…
un site cultural - https://cultural.bzi.ro/de-ce-a-fost-executat-reformatorul-…
si Cultul Baptist - http://www.baptist-tm.ro/viata-si-misiunea-lui-jan-hus/
*
Filme le subiect - aici: https://www.google.com/search… 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.