1 august 2008

1. Radio Free Europe

Sursa: Wikipedia, enciclopedia liberă


Comitetul Naţional pentru o Europă Liberă (National Committee for a Free Europe) a fost înfiinţat de guvernul Statelor Unite la 15 martie 1949, la New York. [1] RFE a fost ramura responsabilă cu difuzările acestei organizaţii. Sediul principal a fost stabilit la München, transmiţându-şi prima emisiune de undă scurtă pe 4 iulie 1950, către Cehoslovacia.
Organizaţia a fost ajutată financiar de Congresul Statelor Unite, iar până în 1971 au fost trimişi la RFE prin intermediul CIA. Emisiunile făceau parte dintr-o campanie de război psihologic, din spatele Cortinei de Fier. CIA a stabilit îndrumări generale şi se implica zilnic în secţiunea de ştiri. Fondurile CIA acordate RFE nu au fost cunoscute de marele public până în 1971, când organizaţia a fost mutată la Delaware, sub forma unei corporaţii non-profit, supravegherea a fost lăsată în seama IBB (International Broadcasting Bureau), iar bugetul a fost expus luării în posesiune.
În 1976, Radio Free Europe a fost comasat cu postul Radio Liberty care era de asemenea orientat spre emisiuni anti-comuniste şi finanţat de Congresul Statelor Unite. Postul Radio Liberty fusese înfiinţat în 1951 de către "Comitetul American pentru Eliberarea Popoarelor din Rusia" (American Committee for the Liberation of the Peoples of Russia). După comasare, numele posturilor de radio reunite a fost schimbat oficial în Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), însă secţiile pentru diferite limbi şi-au menţinut denumirea iniţială. Din 1985 până în 1993 organizaţia a cuprins şi postul Radio Free Afghanistan
Autorităţile sovietice şi cele din celelalte ţări comuniste au încercat în mod regulat să bruieze emisiunile posturilor RFE/RL, efortuni care nu au încetat decât în 1988.
În urma căderii regimurilor comuniste în Europa de Est şi în Uniunea Sovietică bugetul pentru RFE/RL a fost redus în mod considerabil. Centrala postului de radio a fost mutată la Praga în 1995 iar operaţiile europene au fost mult reduse, cu excepţia celor ale departamentului slavic de sud. Totuşi, operaţiile au fost extinse în alte zone; în 1998 şi-au început trasmisiile Radio Free Iraq şi în 1999 a luat fiinţă şi o emisiune în limba farsi (Radio Farda). În 1999 a început o emisiune în Kosovo. În anul 2002 Radio Free Afghanistan şi-a reluat emisiunile şi postul a cost comasat cu Radio Farda. Începând din 1994 sarcinile de coordonare ale International Broadcasting Bureau au fost transferate la Comitetul Guvernatorilor de Radioemisie Broadcasting Board of Governors.
În multe cazuri, ascultarea emisiunilor RFE era ilegală în ţările comuniste est-europene şi trebuia făcută în ascuns. Au fost cazuri când au fost luate şi măsuri 'active' pentru combaterea emisiunilor. Astfel, de exemplu, în perioada 1965-71 un agent al organelor de securitate poloneze Służba Bezpieczeństwa a reuşit să infiltreze un agent, căpitanul Andrzej Czechowicz în birourile postului Europa Liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.