6 octombrie 2014

18-22 sept. 2014 - Invitatie la o comemorare:

Cine a fost Dr. Vladimir CLEMENTIS: 
"Mi-am amintit de multe ori fericirea din copilărie și tinerețe. Era totul foarte fin, bun, natural și din această cauză nu am fost pregătit pentru viața grea plină de capcane și rele. "
Dr. Vladimir Clementis (09.20
.1902 – 03.12.1952) a fost unul dintre publiciștii proeminenți ai comunismului cehoslovac (fondator de revistă avangardistă – militantă pentru drepturile sociale și naționale ale slovacilor), publicist, critic literar, scriitor și membru al Partidului Comunist Cehoslovac; avocat respectat, politician și diplomat cu autoritate: Secretar de Stat, Ministrul Afacerilor Externe al Cehoslovaciei.
La izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial, în septembrie 1939, a fost condamnat ca un comunist cunoscut și mai târziu concentrat într -un lagăr britanic. După eliberare, el a decis pe timpul războiului să trăiască în Londra, de unde a difuzat discursuri la radio susținând lupta slovacilor împotriva naziștilor.
Revenind în 1945, el a devenit vice-ministru al afacerilor externe în primul guvern post-război. Ca reprezentant al Cehoslovaciei, a semnat Carta ONU la San Francisco la 26 iunie 1945. După lovitura de stat, la a cărui organizare l-a ajutat pe Jan Masaryk – devine ministru de externe. În 1948 a jucat un rol decisiv prin furnizarea unui ajutor nou-înființatelor Forțele Aeriene israeliene.
În 1950 a fost forțat să demisioneze pe fondul acuzațiilor de diversiune. A fost apoi arestat și acuzat oficial de tentativă ilegală de a trece granițele de stat; mai târziu i se schimbă încadrarea într -o infracțiune mai gravă: "naționalist burghez" de conspirație sionistă.
După ce a fost condamnat într -un proces public, a fost spânzurat, împreună cu Rudolf Slansky, la 3 decembrie 1952. Cenusa lui a fost împrăștiată pe un drum aproape de Praga.
În celebra fotografie de la 21 februarie 1948 (povestea este descrisă în „Cartea râsului și a uitării” de Milan Kundera), Vladimír Clementis stă alături de Klement Gottwald, care mai târziu, după lovitura de stat,devine președinte al Cehoslovaciei. Când Vladimír Clementis a fost executat în 1952, el a fost șters din fotografie (împreună cu fotograful Karel Hájek).


Amanunte despre incursiunile mele in Slovacia (pe arcul strabatut in viata si dupa, de poetul-erou Ion SIUGARIU) din perspectiva unei „progresii SIUGARIU” dezvoltata aici, in locul nasterii sale si impartasita ulterior slovacilor (acolo unde poetul s-a desavarsit, devenind erou) - puteti identifica din „denumirea fotografiei” in colectia https://picasaweb.google.com/115954840286842117443/1822Sept2014IncursiuneInSlovaciaPeUrmelePoetuluiErouIonSIUGARIU

De asemenea - secvente filmate gasiti aici: https://www.youtube.com/results?search_query=progresia+siugariu

MULTUMESC TUTUROR AUTORITATILOR PUBLICE LOCALE DIN TISOVEC, POHRONSKA POLHORA, MICHALOVA, BREZNO SI ZVOLEN PENTRU INVITATIE! LE MULTUMESC DE ASEMENEA PENTRU SINCERITATEA CU CARE IMPARTASESC STAREA MEA DE SPIRIT IN LEGATURA CU POETUL-EROU ION SIUGARIU SI PENTRU INTERESUL MANIFESTAT IN A SI-L ASUMA SI A-I CINSTI MEMORIA IN CONTINUARE! MULTUMIRI PRIMARULUI ORASULUI TISOVEC, DL. PETER MINAC, CARE A FACUT TOATE ACESTE LUCRURI POSIBILE! AHOI SLOVACIA!!! 

In rest - fara cuvinte... Fotografiile sunt elocvente din foarte multe puncte de vedere: nivel de trai, atitudine, patriotism, recunostinta, investitii, mediu inconjurator, stare-de-spirit si ce mai iedntificati Dvs.!    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.