14 decembrie 2009

Programul Biblionet – lansat de Fundația Bill&Melinda Gates – implementat recent și în România


Biblionet este un parteneriat între
 Fundația IREX (organizație internațională nonprofit care oferă îndrumare și programe inovatoare, destinate creșterii calității educației, mass-mediei independente și dezvoltării societății civile pluraliste),
 Ministerul Culturii, Cultelor și Patirmoniul Național,
 Fundația EOS (Educating for an Open Society),
 Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR)
 și biblioteci publice românești.
Valoarea totală a programului este de 26,9 milioane de dolari, fiind finanațat de Fundația Bill&Melinda Gates pentru următorii 5 ani.
Programul Biblionet sprijină cu precădere acele biblioteci care își stabilesc ca prioritate accesul public la informație și care dovedesc disponibilitatea de a-și asuma o parte din costurile implicate în amenajarea unor centre cu calculatoare pentru public și acces la Internet.
Deoarece va dota peste 1.500 de biblioteci din România cu calculatoare printr-un proces competitiv de selecție, Biblionet va facilita accesul gratuit la informație pe intreg teritorul României.
Scopul programului este dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România, sprijinirea bibliotecilor și bibliotecarilor cu tehnologie și instrtuire, pentru a putea oferi servicii mai bune comunității.
Obiectivul programului este
- furnizarea de echipamente pentru biblioteci și software, astfel încât utilizatorii să aibă acces eficent la informare,
- pregătirea profesională a biblitecarilor pentru utilizarea echipamentelor, astfel încât să poată asigura servicii bune utilizatorilor.
Biblioteca Județeană MM ”Petre Dulfu” - Baia Mare a fost selectată să participe la acest program încă din prima rundă, alături de alte 11 județe. Ca urmare, Biblioteca Județeană a organizat o selecție pentru bibliotecile maramureșene orășenești și comunale în funcție de câteva condiții de eligibilitate. Astfel, primarii trebuiau să își asume obținerea unei Hotărâri de Consiliu Local privind susținerea programului și că pînă la data de 15 octombrie 2009 criteriile necesare și obligatorii – corespund. Un criteriu aparte pe lângă cele uzuale (renovare, modernizare, bibliotecar cu normă întreagă și instruire PC, rețea Internet, sală și dotare modernă care să găzduiască centrul) era și perspectiva unor programe de parteneriat și disponibilitatea oferirii altor servicii pe lîngă cele tradiționale de imprumut și sală de lectură. În funcție de aceste criterii, fiecare dintre cele 25 de biblioteci înscrise la concurs au primit câte un punctaj.
Biblioteca orașului Tăuții Măgherăuș a fost selectată după bibliotecile din Sighetu Marmației, Vișeul de Sus și Fărcașa și a primit, prin urmare, un numar de 4 calculatoare – funcție de numărul de locuitori.
Servicilile oferite în cadrul Centrului de Internet cu Public ”Biblionet” sunt:
- căutare in catalogul electronic al bibliotecilor din rețea,
- navigare Internet,
- tipăririre, scanare, multiplicare.
Centrul este amenajat în Sala de lectură a Bibliotecii și este deschis pentru public din data de 7 decembrie 2009.



Bibliotecar, Florica-Delia SĂSĂRAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.