20 septembrie 2008

Născut patriot!
(articol publicat dec. 2003)

A gândi în limba română este un act de patriotism. Nativ, primar şi de cele mai multe ori inconştient. Originar şi mult mai puternic decât acolo unde, exprimat frecvent, devine negociabil. Natura patriotismului nu a suferit nici un act de (r)evoluţie: omis în fapt tot de atâtea ori de câte ori este evocat. Patriotismul poate deveni expresiv doar manifastat iar nu trâmbiţat şi de cele mai multe ori manipulat instantaneu – funcţie de oportunitate. Patriotismul nu este o organizaţie, nu este un partid, patriotismul este un sentiment asumat cu naşterea. Că eşti un bun patriot sau nu – asta este cu totul altceva. Şi tot cu totul altceva este să nu vrei să-l recunoşti, ceea ce nu ma miră prea mult deoarece, cei care-l reclamă, consideră asta necesar şi mai ales suficient. Eşti un bun patriot – fără să ştii, cum gândeşti fără să ştii – în limba română. Că ai vrea să trăieşti altfel şi poate în altă parte – asta da: din patriotism disperat. Sau poate compromis...
Să ne reconsiderăm condiţiile. Şi poziţiile. Asumă-ţi libertatea. Şi cuvântul. Pune sarea-n bucatele tale cu mâna cea dreaptă. Ceea ce nu este sărat nu înseamnă că este dulce...
„Pe teritoriul trupului meu / Un vas de lut... / Pe el un meşter necunoscut a pictat / ...în prezent eu adaug / Să se ateste şi existenţa mea” – iată un detaliu semnificativ dintr-un gând de copil, manifastat şi surprins în satul Băiţa de Ziua Naţională a României, doar în anul 1999. Atât.
Am scris şi atunci, scriu şi acum: pentru că nu au tradiţie, manifestăile specifice lipsesc. „Mereu te caut, patrie! – să te servesc”, spun toate Puterile şi toate Opoziţiile.
Personal, te-am văzut doar într-o curte, pe un steag. În 2003 cum în 1999, doar la Tocaciu Simion. Ce sentiment discret: fiecare cu sine şi patria sa!
Să ne mai unim cu Ţara – prezentul continuu...
Angela MICLEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.