28 septembrie 2020

„Iluștri Anonimi” aspiranți – de la stânga la dreapta (2)

Consemnările mele, din ultima săptămână din campanie - și postate după, pt. a nu influența în niciun fel electoratul la alegerile locale din 27 sept. 2020 (2):

Ar trebui să ne dea de gândit „devotamentul unui neamț și al unei englezoaice: Unirea de la 1918 a fost posibilă datorită curajului şi profesionalismului elitelor aflate atunci în fruntea României. Politicieni, militari de carieră, profesori, ziarişti, oameni ai artelor - din Regatul României, din Transilvania, Basarabia, Banat sau Bucovina - luau parte la un proiect naţional, construit în decenii. Deciziile-cheie au venit, însă, de la cel mai înalt nivel al statului: suveranii şi primul cerc al puterii, adică liderii politici liberali şi conservatori. Negocierile externe, operaţiunile militare, gestiunea economică, urgenţele umanitare cereau energie şi efort din partea tuturor. Inspiraţia a venit tot de la vârf. Regele Ferdinand şi Regina Maria sunt cei care au dat tonul rezistenţei şi compasiunii.” 

Sursă citat - Devotamentul unui neamt si a unei englezoaice fata de Romania. Regele Ferdinand si Regina Maria

Și-acum, după 100 de ani, tot alții?! Siiigur... Dar noi, românii, ce-am făcut? Și ce facem - în următoarea sută?

Petre ȚUȚEA: „Democratia este sistemul social care face posibilă existența idiotului alături de geniu!”

Tot alții - deci! Sigur, la cel mai înalt nivel... deși, și partidele erau partide „cum scrie la carte” - disciplinate doctrinar și consecvente, și cu teluri... nobile - spre deosebire de asocierile „postmoderne” doar de interese personale evidente, puse la un loc în diverse partide, și pana la nivel înalt! Dar SUNT SOLUȚII - și tocmai, fie le-ar motiva să-și revină (ceea ce nu cred!), fie le-ar determina să se reorganizeze (ceea ce-ar fi logic!)...   OM CU OM - asta-ar putea fi sloganul electoratului: OM CU OM!!! 

Și ce să facem acolo unde-i o combinație, o rețea, o structură, o... listă? Păi urmăriți NUCLEUL... Sigur că am o părere și despre unii candidați-oportuniști avansați pe liste (că n-au cum fi dacă-s paraleli și cu politica, și în comunități și cu, mai ales, strategii vizionare pe termen lung) dar, din perspectiva „nucleelor” - am observat la mai mulți că-i greu să generezi o celulă mai mult decât rezonabilă (adică onorabilă!)... Că-s multi alții de pe margine care vor ști după - cum ar fi trebuit să fie... și ce-ar fi fost mai bine să facă... - întrevăd și asta însă, de pus mana, umărul și capul - tot mai puțini disponibili prin Cetate! Om cu om ziceam, dar consilieri „tot unu și unu” n-ai cum alege dacă cei cu scaunul la cap nu se bagă să ocupe scena... - fără să realizeze că doar implicându-te poți schimba ceva... și de jos în sus, și din aproape în aproape - că de sus în jos vedem ce-a ieșit până acum... sau încă nu-i suficient de evident cât să fie și îngrijorător? Analfabetii asimptomatici aspiră mai degrabă să (vă) molipsească decât să (vă) recunoască potențialul, valențele și superioritatea - așa că... Zbateți-vă și vă ocupați poziția singuri pe scara valorilor - sigur, după ce-o destoarceți!!! Și-nceputu-i simplu: porniți de la două categorii și-ajungeți la două caracteristicii: Statu-i stâng (Social, de felul lui) și Privatu-i de dreapta (dezvoltator Economic și finanțator, sponsor și mecena) - și-apoi identificați nucleele de stânga și nucleele de dreapta și alte specificități secundare cu care rezonați... că altfel, și peste 4-5 ani tot aici suntem...Încotro s-o ia „angajații de la patron”? Nu-i logic - încă? Păi... să-și urmeze angajatorul, că dacă n-ar fi... Și poate-și mai reconsideră ulterior și „aprecierile” cele specific românești de-ai bârfi necontenit și-ai sabota tocmai pe cei care le-au deschis ușa, le-au întins mâna, pe cei care-au pus laolaltă agoniseala familiei lor și împrumuturi din bănci pt. a înființa o afacere și locuri de muncă, care le dă de lucru și-i recompensează, și care întreține și Statul - stat care abia după aceea, și funcție de nivelul capitalului acumulat de la alții, dă și el, din cât are în straiță, și cel mai mult pt. diverse servicii către populație și personalul propriu! 

PS1. La un partid mi-au plăcut consilierii avansați, prezentarea și campania modernă / elegantă; sigur că n-are  masă corespondentă pe măsură în comunitate, și la cât de aerisit și igienic se vrea - chiar devine... steril tocmai pt. că partidul acesta nu va genera niciodată politicieni de mâna-ntâi decât cu politica ca a doua lor natură eventual, amatori deci. Mediul este un dat secundar (funcție de etapă) în economia politicii unui stat, și-i (de)generat de factorii de dezvoltare și nivelul de cultură atins de o societate și, prin urmare, scopul politic nu poate fi efectul cât cauzele... - aceasta-i și eroarea fundamentală a multor partide înființate pe alte criterii (etnice, rasiale, xenofobe, de mediu etc.) - pt. că politica-i politică și-atât. Faptul c-a trecut p-acolo Anghel - iată premoniția... promiscuității: cu resuscitarea iluzorie - le-a pus cununa pe catafalc; apoi și-au semnat și necrologul alături de țărăniști - în slujba osândiților! - să fie siguri că dând șanse altora și le împuținează pe-ale lor, infestându-și totodată și pretențiile respectiv discursul! Pădurile pot să nu mai fie virgine dar mediul înconjurător să fie mai puțin poluat... de semeni - ăsta nu poate fi un „Proiect de Țară”!

PS2. La altul nu mi-a plăcut un gen de discriminare evidentă și promovată, culmea, ca „alibi”, cu surle și trâmbițe - că tinerii nu-s atât de precoce după cum i-a învăluit și avansat; și dacă-s și răzgâiați - frustrarea asta cultivată reclamă mai multă îngrijorare decât învestire cu răspundere, și tocmai dinspre aceia cărora le-au întins mâna (ori le-au cerut-o?!); și multă altă lume dacă a apreciat că „mai trebuie să crească”... și politic, și să se afirme în comunități și între două campanii, sau mai ales - și fără (pre)judecățile altora de tip „copy / paste” realizări și obiective plagiate - atunci ar fi bine să nu ignore... doctrina, principiile și fondatorii aspiranți la liberalism iar nu la libertinaj deșănțat! Cât celorlalți „răzvrătiți” închipuiți - crescuți în sânul lui Adam!, trași pe dreapta, ajunși pe linie moartă cum ar fi și normal la asemenea trădare (trădare din partea liberalilor oportuniști - c-au aspirat... și-n stânga!) și resuscitați eventual - să le spună cineva că pragmatismul e atributul social-democrației iar nu democrației liberale! Rareș Bogdan, după euforie, poate fi cel mai de compătimit idealist principial p-aici...

PS*. Altul rămânea în anonimat, cum este de fapt - dacă nu avansa analfabeți funcțional(i) dar asta-i problema comunității (da, da - a voastră, a celor care rezonați pe o atât de joasă vibrație - sau... vă răzbunați frustrările votând infractori dovediți, de exemplu?)    

PS3. că între timp - ceilalți, care mai întâi au girat și-apoi au aflat - sunt numai buni pt. a demonstra cum se fac listele: prin convingerea unora, înaintea alegerilor... de potențiale facilități ulterioare probabil; și - da, indemnizația = „cu o săptămână de lucru la patron” nu-i de lepădat... Despre cinstea de-a reprezenta și onoarea ce i se face câte unuia de-ăsta - i se fâlfâie... că n-are stofă și nici nu pricepe de exemplu care-s baronii născuți, care-s făcuți și care pozează... iar despre răspundere să nu mai vorbim: Băsescu nu se dezminte - deși-i cel mai abil politician (sau poate de aceea!) - concurează tot spectrul cât-de-cât drept să se asigure pe el, nu să salveze Bucureștiul...

PS4. Despre USR - doar atât: anonim de discret candidatul; cred că-l depășește mocirla și nu s-a aruncat în valuri... Oricum, nici merite n-au, în ansamblu - dacă au urmărit pe cont propriu (de egoiști?) peștele cel mare doar pt. ciorba lor, și ce ciorbă... anodină și anostă, insipidă, incoloră, inodoră (vorba-aceea... - unde fierb de-a valma proprietățile unora cu sexul altora și-ar mai adăuga de-acum și 50% din profitul firmelor) și fără istoric: să desconsidere convenția (PNL-USR +) de la vârful capitalei în jos - doar pt. a candida... degeaba (din orgoliu, la derută ori pt. a compromite dreapta?) și unii și ceilalți și PMP-ul?! Oare să-și asigure... Firea?! Asta-i culmea... ipocriziei: „să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica” aprecia Caragiale...

PS5. Despre cei mulți - doar atât: toată „lumea bună” fuge de social-democrație dar așteaptă toate măririle de salarii și toate indemnizațiile de pomană - și au impresia că li se și cuvin! - însă de ales aleg... în mare secret, „pt. că pot” să distingă în cunoștință de cauză - tagma bugetată de „cei de rând”... și-i sunt recunoscători Ciumei roșii că există, cum și renegatului Covid pe cale de-ai mai pricopsit cu o indemnizație pt. că se duc la școală unii; elevii... pot să nu! Cei din spitale, angajații - deja s-au (de)prins... să (între)țină Covidul pe linia de plutire pentru indemnizația aferentă; comorbizii n-au decât să-ntârzie p-acasă cât pot că dacă nu... dracu îi ia - din sac în pielea goală și fără părăstas creștinesc tradițional! Pensionarii-s în-al-nouălea-cer deocamdată și chiar au impresia că-s speciali și ei în sfârșit - de când i-au avansat... seniori! Funcționarii publici sunt obișnuiți deja să încaseze de peste tot, și din stânga și din dreapta - și lăturile în valuri încrucișate, evident!

Politica ar trebui să fie pt. un stat în întregul și interesul lui, nu pt. grupuri discreționare și contradictorii în interiorul unei națiuni sau chiar al unui popor - dar asta trebuie să priceapă mai întâi cei care generează legile, amatori-oportuniști deocamdată, care confundă (dinadins) partidul cu diverse tipuri asociative de interese (mai mult împotriva decât în interesul statului - și, prin urmare, i-legitimate și logic)! Sigur, eu anticipez că nu va fi veșnic necesară politica și că va dispărea chiar - când nivelul de conștiință al societății va ajunge să înțeleagă că, de exemplu, tendința de-a fi liberal nu-i totuna cu a fi liber sau, mai ales, eliberat cu asumare (răspundere)!

*

MENȚIUNE: sper, și voi milita și eu pt. asta - din punct de vedere al „culturii pt. mase” dar și edilitar-publicitar - ca ședințele de CL-TM să fie transmise live într-un fel sau altul... să vă (re)cunoașteți reprezentanții propulsați pt. Guvernarea / Administrarea Orașului TĂUții-Măgherăuș!!!  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.