10 ianuarie 2019

Soldatul veteran - MIRON Iustin ( 1 iunie 1928 - 9 ianuarie 2019)

Orfanul de mamă adoptat de Armata Română,
copilul de trupă al celui de-Al Doilea Război Mondial,
camaradul multor eroi și ulterior a memoriei acestora,
veteranul neobosit în a consfinți, consemnând 74 de ani la rând, faptele de arme și vitejie –
soldat voluntar al visului vertical al Patriei sale, România –
și-a întâlnit Îngerul… Acum sunt printre stele, adăstând la vămile spiritului, 

să intre-n Împărația celor Drepți!

Cetățeanul de Onoare al Orașului Tăuții-Măgherăus
– MIRON Iustin –
a decedat ieri, 9 ianuarie 2019. S-a născut la 1 iunie 1928.
Fie-i țărâna ușoară!

*
„Miron Iustin, rămas orfan de mamă în 1934, cu tatăl plecat la muncă în Braşov, a ajuns în 1940 slugă la un măcelar ungur la Aghireş, nu departe de Cluj. Printr-o întâmplare nefericită, este bătut crunt de stăpân şi de prietenii lui, salvat de un vecin, îşi ia lumea în cap şi pleacă la Cluj.
Reuşeşte să treacă graniţa impusă în România şi ajunge la Turda, la punctul de triere a refugiaţilor. Neavând pe nimeni, împreună cu alţi patru copii, este înrolat ca şi copil de trupă în Regimentul 89 Infanterie Braşov. Învaţă carte mai departe şi devine telegrafist militar la staţiile TFF. După bombardamentele americane de la Braşov, unitatea se mută la Codlea, unde îi prind evenimentele de la 23 august 1944.
Cu instrucţia de front făcută, se înscrie voluntar participând la luptele pentru eliberarea Ardealului până în Ungaria şi Cehoslovacia, deşi avea doar 16 ani.”
(„Mureşul curgea cu cadavre şi sânge. Șapte ne-am mai întors din toată compania” –
INTERVIU cu MIRON Iustin, de Cristian NEGREA - aici: http://www.ziaristionline.ro/2015/09/01/negationistii-eroilor-romani-elie-wiesel-mae-mapn-un-fost-copil-de-trupa-martor-la-moartea-lui-ion-siugariu-interviu-cu-miron-iustin-de-cristian-negrea-si-video-de-angela-miclea/?fbclid=IwAR1YkSN_Qc91Yp_bPQIIXaEl_9xy1BarWrKHdF-pEq2fHFgh0p0WQ5EPHaY)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.