7 iulie 2018

Articol ziar local - „Gazeta de TM” (pt. nr. din august):



Acasă, întotdeauna mă întorc de peste tot… 

O delegație a orașului Tăuții-Măgherăuș a dat curs în intervalul 28 iunie-1 iulie 2018 invitației orașului Tisovec (Slovacia) – ca urmare a înfrățirii respectiv parteneriatului dezvoltat între administrațiile orașelor noastre.
Identificând o „cauză” comună în urmă cu mai mulți ani – din 2013 relația care s-a stabilit pe marginea comemorării acelorași eroi din cel de-Al doilea război mondial se dezvoltă permanent și capătă valențe noi. Inițiată efectiv în perspectiva centenarului poetului-erou Ion SOREANU-ȘIUGARIU (născut la Băița în anul 1914, mort pe front în Cehoslovacia anilor 1945) – după evocări și comemorări de ambele părți – prin parteneriatul creat, acum mijlocim și prietenia, în spirit european, a generațiilor tinere.
După eliberarea din 1945, a trebuit să vină, peste alte câteva decenii (în 1989), și libertatea adevărată, de gândire, expresie și mișcare, și implicit libertatea de-a solidariza cu alte țări, popoare, comunități, indivizi – și de-a împărtăși experiențe și bucurii împreună, ori de-a învăța... În virtutea acestei perspective s-au împrietenit și elevii orașelor noastre, care au diverse proiecte comune și-și oferă reciproc, în vacanțe, tabere școlare și schimburi de idei.
Autoritățile publice locale de ambele părți și reprezențanții liceelor din Tăuții-Măgherăuș respectiv Tisovec – oferă cadrul necesar, condițiile, confortul, tematica și nu mai puțin – ineditul fiecărei alte experiențe de acest fel. Sigur că sperăm, fiecare parte pentru țara sa, că efortul financiar, investiția în educație, cultură și nu mai puțin în civilizație – să se reflecte în viitor și în caracterul și atitudinea civică a tinerilor noștri.
Orizontul este nemărginit acum și sperăm ca tinerii noștri să conștientizeze asta responsabil și să pună în valoare și în timp util – oportunitatea aceasta zămislită pe seama mai multor rânduri de jertfe și de mai multe feluri (și pe timp de război și pe timp de pace) – căci libertatea fără responsabilitate este libertate… degeaba! Deschiderea către lume să fie izvorul de inspirație iar nu poarta de evadare – căci noi aici avem o treabă: de (re)construit o țară și de modernizat, pentru secolul următor… și pentru cei care se vor întoarce cândva acasă – să o găsească și mai ales să aibă unde!
Acasă, întotdeauna mă întorc de peste tot… – acesta este spiritul slovac surprins într-un vers exemplar, ca și poetul (viceprimarul orașului Tisovec).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.