22 noiembrie 2017

Anul Centenar. Maramureseni pentru UNIRE. Atanasie DEMIAN, memorandist

Am primit invitatia urmatoare - si va invit la randul meu: ˂˂Am fi deosebit de onorati de prezenta Dvs. la deschiderea Expozitiei „Maramureseni la Alba Iulia. 1 Decembrie 1918”, vineri, 24 noimebrie 2017, ora 14.30, la sediul Muzeului, str. Monetariei, nr. 1-3.˃˃ sub corolarul Anului-Centenar UNIRE.

La aceasta expozitie am contribuit si noi cu tabloul-portret (din inventarul COC-PTM) al memorandistului Atanasie DEMIAN. Cine a fost Atanasie DEMIAN? Iata:

Atanasie DEMIAN (1859-1929) – memorandist –
„din marea familie a Demianilor, își are rădăcinile în satul Negreia, comuna Șisesti, comitatul Satu Mare. De-a lungul anilor, familia Demian crește atât ca număr cât și ca importanță pentru societatea sătmăreană, în rândurile sale regăsindu-se nume de rezonanță ale vieții politice, culturale și social-economice, de la lideri ai mișcării naționale, primari, președinți de partid sau parlamentari, până la preoți, profesori, muzicieni, avocați, medici ș.a.
Demian Atanasie a trăit și activat în bună parte în satul Negreia, apoi în Tăuții de Jos.
A absolvit patru clase elementare, o clasă de liceu și un an de școală profesională. Această școlarizare (deși redusă) plus calitățile sale native l-au ajutat să-și fondeze o gospodărie mai avansată decât mica gospodărie țărănească. S-a ocupat de agricultură și pomicultură dar în special de creșterea și comercializarea vitelor. A ajuns să dețină o suprafață de circa 100 ha teren agricol și a luat în arendă vaste terenuri și munți pentru pășune, având mari cirezi de vite, cai, porci și oi. A fost căsătorit de patru ori, având nu mai puțin de opt copii.
Despre Demian Atanasie, fiul său Victor (avocat) își amintește (Baia Sprie / septembrie 1976) că era un om rațional și logic, judeca și numai după aceea acționa. Avea o voință de fier. Nereușitele nu l-au descurajat ci l-au îndârjit și mai mult. Muncea cu râvnă și multă tenacitate. Era sociabil cu vaste legături de cunoștințe.
Beneficiind de o asemenea avere – ceea ce i-a conferit o poziție privilegiată în societate, Atanasie Demian se implică în mișcarea națională devenind chiar unul dintre liderii săi din zonă.
Adunarea generală de constituire a Consiliului Național Român Comunal (conform Procesului verbal de ședință din 21 noiembrie 1918 / Tăuții de Jos) este prezidată de Atanasiu Demian și ales președinte – semnând, alături de notarul Victor Man – procesul verbal și documentele constituirii și desemnării în această împrejurare a delegaților comunei Tăuții de Jos pentru Consilul Național Român.” 




Sursă: STUDII DE  STIINȚĂ SI CULTURĂ / Revistă trimestrială

editată de Universitatea de Vest „Vasile Goldis” Arad / ANUL IV, Nr.3 (14) – SEPT. 2008










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

APRECIEZ BUNA INTENȚIE!
NOTĂ: dacă nu aveți cont GOOGLE puteți lăsa un ”Comentariu” pentru oricare postare din Blog - alegând mai jos opțiunea ”Anonim” și declinându-vă identitatea sau aplicând e-mail-ul Dvs. imediat în continuarea mesajului creat... Cu încredere! S-AUZIM NUMAI DE BINE - CÂT MAI CURÂND! Cu prietenie A.M.